MVO update week 43 | keurmerken & certificeringen | OEKOE-TEX

 In PHWW

Oeko-Tex standard 100

De Oeko-Tex organisatie heeft een ‘Standaard 100’ label in het leven geroepen. Een wereldwijde en onafhankelijke test en certificatiesysteem dat erop toeziet dat gecertificeerd textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid. Dit omvat zowel ruwe als kant-en-klare materialen.

Alles wat voor de productie van kleding kan worden gebruikt, wordt uitvoerig getest. Bijvoorbeeld: de stoffen, voeringen, naaigarens en borduurgaren. Accessoires uit metaal of kunststoffen. Zelfs de aangebrachte coatinglagen van kunststof of siliconen, zoals antisliplagen op sokken worden getest.

Het label “Vertrouwen in Textiel – getest op schadelijke stoffen volgens Oeko-Tex® Standard 100″ label wordt toegekend aan textielproducten die aan een hele serie uitgebreide laboratoriumtesten in erkende en onafhankelijke testinstituten zijn onderworpen. Er is dus concreet bewijs geleverd dat desbetreffende producten geen gevaar vormen voor de gezondheid. Het gaat hierbij om producten waarvan alle onderdelen vrij zijn van schadelijke stoffen.

Goed om te weten: Okeo-Tex focust zich niet zozeer het op milieu of eerlijke arbeidsomstandigheden. Het is wel zo, dat als er geen schadelijke stoffen gebruikt worden, de belasting van het milieu en de arbeiders minimaal is. Maar de controle gaat niet verder dan dat aspect. Alleen met dit keurmerk kan je niet van spreken dat de kleding op een duurzame wijze is geproduceerd.

 

Recent Posts

Leave a Comment