Update week 20| Mondmaskers | Schijnveiligheid of wel degelijk een goed beschermingsmiddel? |

 In PHWW

Je kunt besmet raken met het coronavirus doordat het van mens op mens via kleine druppeltjes verspreidt, bijvoorbeeld door het hoesten, niezen of door lichamelijk contact. Met een mondkapje houd je die druppels tegen, zegt Coretta van Leer, arts-microbioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in virussen, tegen Nu.nl. Let dan wel goed op of je het juiste mondkapje gebruikt.

De WHO is bang dat mensen door een mondkapje het nut van frequent handwassen of genoeg afstand houden niet meer inzien, omdat zij zichzelf veilig wanen. Daardoor kunnen zij een gevaar vormen voor hun omgeving.

Kortom: een mondkapje kán beschermen tegen virussen, maar dan moet je je wel goed houden aan hygiënevoorschriften. Zo moet je het juiste mondkapje op een goede manier opzetten en ‘m regelmatig vervangen door een nieuwe. Daarnaast moet je je handen regelmatig wassen met water en zeep of alcohol, vooral ook voordat je het kapje weer afzet. Het is alleen veel effectiever om regelmatig je handen te wassen, te hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en minimaal anderhalve meter afstand te bewaren.

Onze conclusie: Een mondmasker voorkomt de besmetting met het Covid-19 virus niet, bij juist gebruik is de kans op besmetting wel aanzienlijk lager!

Recent Posts

Leave a Comment