GOTS GLOBAL ORGANIC STANDARD

Om duidelijkheid te geven over de herkomst van een product, maar ook om te garanderen dat biologisch textiel ook daadwerkelijk biologisch is, zijn er certificeringen in het leven geroepen. Wat begon om duidelijkheid en transparantie te creëren, groeide in de loop der jaren echter uit tot een woud van certificeringen, een situatie waar de consument onmogelijk mee geholpen kon zijn. Daarom is er nu weer een nieuwe vraag naar duidelijkheid.

Voor biologisch textiel is GOTS het belangrijkste keurmerk, mede omdat enkele andere certificeringen zich hebben geconformeerd aan de regels die door GOTS zijn opgesteld, en er als het ware in zijn opgegaan. GOTS is de afkorting van Global Organic Textiles Standard. Als een artikel GOTS-gecertificeerd is, herken je dit aan het logo: een wit hemd op een rond groen vlak. Deze certificering heeft altijd betrekking op het eindproduct.

De GOTS-standaard is eigenlijk niets anders dan een eisenpakket waaraan producenten moeten voldoen als ze hun product willen certificeren. Dit eisenpakket is zeer uitgebreid. De huidige versie van de standaard, waarin alle voorwaarden en alles wat mag en niet mag worden opgesomd, is een document van 37 kantjes A4. Alleen al uit die omvang blijkt dat er veel te regelen is en dat de certificering van kleding een omslachtig proces is. Dat komt omdat de productieketen van kleding lang en ingewikkeld is. Voordat een ruwe vezel (zoals katoen) tot een kledingstuk is verwerkt gaat deze langs allerlei gespecialiseerde bedrijven. Voor bijvoorbeeld katoen zou dat eerst een spinnerij, breierij, ververij, borduurbedrijf en confectie atelier kunnen zijn. Voor alle verschillende stappen die een artikel doorloopt, zijn in GOTS eisen opgesteld. Daarbij gaat het vooral over schone en milieuvriendelijke productie die in overeenstemming is met het idee van 'biologisch' en het verbieden van productiemethodes en middelen die dat niet zijn.

De basis van de standaard is dat de vezels afkomstig moeten zijn uit biologische landbouw. Alles begint met het materiaal waarvan een kledingstuk of textiel is gemaakt. Als een artikel ‘GOTS Organic’ is gelabeld, bestaat het voor minstens 95 procent uit vezels afkomstig uit biologische landbouw of biologische veeteelt. Daarbij worden geen chemische of kunstmatige gewasbeschermers (Pesticiden, onkruidverdelgers) en kunstmest gebruikt en is genetische manipulatie verboden.

Wat heb je als inkoper aan GOTS?

Als je als inkoper zoekt naar biologisch en eerlijk gemaakte kleding dan kan de

GOTS-certificering je helpen bij het maken van een keuze.

  • GOTS stelt voorwaarden aan en controleert de volledige procesgang van een kledingstuk. Als in één van de schakels in de productieketen niet wordt voldaan aan de eisen, dan komt het eindproduct niet in aanmerking voor de certificering, ook als in alle voorafgaande en alle volgende schakels wél voldaan is aan alle eisen.
  • GOTS biedt transparantie over de herkomst van je kleding. In principe is het mogelijk om de herkomst van bijvoorbeeld de katoen in een gecertificeerd kledingstuk volledig te herleiden. GOTS maakt die belofte ook waar: in een test die in 2019 werd gedaan door de Duitse consumentenbond was GOTS het enige label dat deze traceerbaarheid kon aantonen.
  • Een van de onderdelen van de GOTS standaard is een sociale paragraaf. Dat betekent bijvoorbeeld dat kinderarbeid verboden is, en dat de arbeiders in elke productiefase fatsoenlijk worden betaald. Als inkoper weet je daarom zeker dat een artikel zowel bio als ‘fair’ is gemaakt, als het is voorzien van het groen-witte GOTS-logo.
Producent toont het GOTS (GloOrganic Textile Standard)